Știri locale pentru Miercurea Ciuc
MIERCUREA CIUC ONLINE
Miercurea Ciuc și jud. Harghita
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:


Casa memoriala Amza Pellea, la Bailesti: Cultura
Lu 01 sep 2008 11:54:42 +0300


Amza Pellea
Cultura: O casa memoriala dedicata regretatului Amza Pellea a fost inaugurata duminica dimineata, la Bailesti (judetul Dolj) ...

O casa memoriala dedicata regretatului Amza Pellea a fost inaugurata duminica dimineata, la Bailesti (judetul Dolj), satul natal al marelui actor. Muzeul a fost ridicat la initiativa primarului din Bailesti, cu sprijinul localnicilor.

“Amza a iubit viata si oamenii si a daruit iubire cu generozitate. Astazi, dupa 25 de ani de cand nu mai este pe acest pamant i se raspunde cu aceeasi moneda: cu dragoste”, a spus fiica actorului, Oana Pellea, citata de Pro Cinema.

Amza Pellea, unul dintre cei mai importanti actori romani, distingandu-se atat in roluri de teatru, cat si de film, s-a s-a nascut la data de 7 aprilie 1931 la Bailesti, intr-o familie cu cinci copii, tatal sau s-a numit tot Amza Pellea, fiind directorul cooperativei "Munca Noastra" din Bailesti in anul 1933.

A absolvit cursurile Colegiului National Carol I din Craiova fiind un reprezentant al promotiei de aur a teatrului romanesc. Amza Pellea a jucat la Teatrul National din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie si Teatrul National din Bucuresti, unde s–a impus ca unul dintre actorii consacrati ai scenei romanesti.


Amza Pellea


In paralel, a jucat roluri principale in filme ca "Mihai Viteazu", "Dacii", "Nemuritorii", "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte", "Nea Marin Miliardar". In perioada 1973-1974 a fost director la Teatrul National din Craiova. Spre sfarsitul anilor ’70 a inventat personajul Nea Marin, un oltean hatru din orasul natal, Bailesti, personaj devenit ulterior popular si neegalabil.

A castigat in 1977 premiul de interpretare masculina, cel mai bun actor, la Festivalul International de Film de la Moscova, pentru rolul sau exceptional (Manlache Preda) din filmul Osanda, unde a jucat alaturi de Gheorghe Dinica si Ernest Maftei, intr-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu dupa "Velerim si Veler Doamne" de Victor Ion Popa.


Amza PelleaPe data de 12 decembrie 1983, marele actor s-a stins din viata in conditii nici astazi pe deplin cunoscute, la varsta de 52 de ani. Este inmormantat la cimitirul Bellu din Bucuresti.


Sursa : Hotnews


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group


Amza Pellea
Curs valutar:

Alte stiri:


Copyright 2007 Toate drepturile rezervate. TOTALnet Media Group

XML

www.ciucon.ro
e-mail: info@oron.ro

Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti