Știri locale pentru Miercurea Ciuc
MIERCUREA CIUC ONLINE
Miercurea Ciuc și jud. Harghita
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:


Cei mai bogati oameni din istorie : Cultura
Jo 31 iul 2008 13:10:55 +0300


Cei mai bogati oameni din istorie : Cultura
Cultura : La întrebarea "cine este cel mai bogat om din lume?", mai toată lumea are un răspuns.

La întrebarea "cine este cel mai bogat om din lume?", mai toată lumea are un răspuns. Bill Gates a rămas în conștiința publică drept cel mai înstărit pământean, chit că a fost deja depășit de mexicanul Carlos Slim Helu și de compatriotul său Warren Buffett.

De altfel, nici nu mai contează cine este astăzi pe primul loc. Adevărații bogătași au trăit și au strâns averi fabuloase în secolele XIX-XX. Iar pe lângă ei, Gates ori Buffett par niște amatori.


"Nu mă întrebați cum am făcut primul milion"


Cel mai bogat om din istorie a fost John Davison Rockefeller, autorul celebrei maxime "pot să vă dau socoteală pentru fiecare bănuț, dar nu mă întrebați cum am făcut primul milion". Rockefeller, care a trăit între anii 1839 și 1937, a revoluționat industria americană a petrolului. Este "prototipul" magnatului așa cum e înțeles astăzi acest concept.

A plecat de jos, dintr-o familie absolut obișnuită, și a ajuns primul miliardar al Americii. Despre viața lui s-au scris poate sute de cărți - o dovadă a fascinației pe care a exercitat-o asupra oamenilor, în ciuda reputației sale de "rechin" nemilos în afaceri și a acuzelor că și-ar fi strâns averea prin mijloace nu prea ortodoxe.

John Davison Rockefeller s-a născut pe 8 iulie 1839, fiind al doilea dintre cei șase copii ai soților William Avery Rockefeller și Eliza Davison. Tatăl nu a fost un exemplu prea bun pentru copii: se ocupa cu afaceri dubioase, în special comerț ambulant sau orice i-ar fi permis să evite munca fizică. Mama era, astfel, cea care ducea greul casei, în timp ce "Big Bill", cum era poreclit Rockefeller senior, lipsea săptămâni întregi.

Prima slujbă, la 16 aniTânărul Rockefeller a obținut prima slujbă pe când avea doar 16 ani - un post de asistent-contabil la firma "Hewitt & Tuttle" -, primind un salariu de 50 de dolari pentru primele trei luni de muncă. În acea perioadă, el a promis că, atunci când va ieși la pensie, va dona o zecime din averea sa în scopuri caritabile.


După doar patru ani, Rockefeller și-a înființat prima firmă, alături de partenerul său, Maurice B. Clark, investind într-o rafinărie. Acesta a fost doar începutul. Până în 1868, Rockefeller deja se mișcase foarte bine: a vândut, a cumpărat, a reinvestit, iar compania lui devenise cea mai importantă în domeniul rafinării petrolului.

În 1870, John D., împreună cu fratele său, William Rockefeller, cu Samuel Andrews, Henry M. Flager și Stephen V. Harkness, pune bazele companiei Standard Oil, care a devenit, nu peste mult timp, cea mai profitabilă companie din lume. John D. Rockefeller este numit președinte. Iar restul, cum se spune, este istorie.


Treptat, Standard Oil aproape a instaurat monopolul pe producția de petrol din SUA, deținând, în cea mai bună perioadă a sa, 90% din piața de profil. Evident, această situație a deranjat multă lume, de la guvernanți și până la jurnaliști, care au început să atace compania pe toate căile. Asta cu toate că Standard Oil determinase o scădere a prețului petrolului cu 80%...


Jumătate din avere, donată


Într-un final, legile anti-trust l-au obligat pe Rockefeller să își "spargă" compania-mamut în 34 de firme mai mici, fără a-i scădea, însă, profiturile. Ba dimpotrivă. La vârsta de 74 de ani, averea sa se ridica la aproape 320 de miliarde de dolari (valoarea pe care ar fi avut-o în zilele noastre).

Chiar dacă a fost criticat de multe ori pentru felul "feroce" în care înțelegea să își conducă afacerile, Rockefeller și-a ținut promisiunea făcută la începutul carierei, de a dona 10% din averea sa. A făcut chiar mai mult decât atât. A donat bani Bisericii, a susținut învățământul și a finanțat spitale. Oriunde mergea, dădea copiilor din jurul său monede de 10 cenți. În momentul în care s-a retras din activitate, donase circa jumătate din averea sa pentru diverse cauze umanitare.


Rockefeller a avut patru fiice și un fiu, pe John Davison Rockefeller Junior, cel care s-a ocupat de imperiul lăsat moștenire de tatăl său, după retragerea acestuia. Nepoții și strănepoții lui au ajuns, la rândul lor, figuri cunoscute în SUA, fie în domeniul bancar, fie în politică.

Scoțianul care a devenit miliardar în SUA


Pe locul doi în topul celor mai bogați oameni din istorie apare o personalitate al cărei nume este strâns legat de industria oțelului. Născut pe 25 noiembrie 1835, scoțian la origine, Andrew Carnegie a ajuns în Statele Unite pe când era copil, iar la doar 13 ani lucra deja într-o fabrică de textile. După trei ani, a devenit operator de telegraf, iar apoi asistent de supervizor în cadrul Companiei de Căi Ferate din Pennsylvania.

Spiritul de întreprinzător s-a manifestat de timpuriu, astfel că la 20 de ani Carnegie a ipotecat casa mamei sale și a făcut prima investiție, de 500 de dolari, în acțiuni la compania de curierat Adams Express. Ulterior, a investit tot mai mult în industria de căi ferate, iar în 1870 a înființat Carnegie Steel Company, cea care i-a adus cea mai mare parte din avere și care, în doar 20 de ani, a devenit cea mai mare și cea mai profitabilă companie din lume, în industria oțelului.

În 1901, la vârsta de 66 de ani, miliardarul s-a retras din afaceri și i-a vândut afacerea lui John Pierpont Morgan, care a înființat US Steel. Raportat la valoarea banilor din ziua de azi, Andrew Carnegie a strâns o avere de aproape 300 de miliarde de dolari. Și el a fost un mare filantrop, donând circa 90% din banii săi în scopuri caritabile, pentru înființarea de școli, spitale și biblioteci, atât în SUA, cât și în Marea Britanie.

Averea Romanovilor

Dacă primii doi din acest clasament au fost oameni de afaceri care au pornit de la zero și au reușit să facă averi impresionante, locul al treilea este ocupat de țarul Nicolae al II-lea al Rusiei, din celebra familie a Romanovilor, care nu a trebuit să miște niciun deget pentru bani.

Nicolae al II-lea a condus Rusia din 1894 până în 1917, când a fost forțat să abdice. Pe lângă asta, el a devenit cel de-al treilea bogătaș din istorie, datorită averii moștenite de la familia sa, avere ce ar însuma în zilele noastre 250 de miliarde de dolari.

În ciuda averii impresionante, țarul nu a avut parte de un destin fericit. După izbucnirea revoluției din 1917, el a fost ucis, împreună cu întreaga sa familie, de către bolșevici. Astfel a rămas în memoria maselor (mai ales în rândul oamenilor bisericii) ca un martir, deși în timpul vieții a căpătat o reputație de conducător necruțător și renumele de "Nicolae cel sângeros".


Celebra familie Vanderbilt


William Henry Vanderbilt este următorul pe lista bogaților lumii. Nici el nu a trebuit să facă mari eforturi pentru a-și aduna averea, care se ridica, pe când el împlinise 64 de ani, la circa 230 de miliarde de dolari.
William a moștenit de la tatăl său, mogulul Cornelius Vanderbilt, pasiunea pentru afaceri, dar și suma de 100 de milioane de dolari, suficient cât să își pună pe picioare propriul imperiu. De altfel, bătrânul Vanderbilt apare pe ultimul loc în topul 10 al celor mai bogați oameni ai lumii, în timp ce tânărul a reușit să urce până pe poziția a patra. Mai mult, la moartea sa, în 1885, era cel mai bogat om din lume.

Familia Vanderbilt are origini olandeze și a strâns avere mai ales între anii 1800 și 1900, începând cu "patriarhul" Cornelius Vanderbilt. Descendenții acestuia nu i-au făcut numele de râs, chiar dacă au suferit o criză majoră după 1900, când li s-au confiscat multe imobile și au pierdut o mare parte din avere.

La moartea sa, în 1877, bătrânul Vanderbilt și-a lăsat afacerile pe mâna fiului William, în timp ce fiicelor sale, opt la număr, le-a lăsat doar câte 500.000 de dolari. Ele au fost, totuși, norocoase, având în vedere faptul că ceilalți doi fii au fost total lăsați pe dinafară, pe motiv că mogulul nu avea încredere în capacitatea lor de a-i păstra imperiul. De altfel, William era croit exact după chipul și asemănarea tatălui, fiind la fel de hotărât, de nemilos chiar, în afaceri, ca și acesta. Patru dintre fiice și unul dintre fii, Cornelius Jeremiah Vanderbilt, au contestat testamentul, însă nu au reușit să îl schimbe în favoarea lor. Cornelius Junior s-a sinucis în 1882, la cinci ani după moartea tatălui, care l-a dezmoștenit.

Ultimul Nizam

Locul al cincilea din top este ocupat de Asaf Jah VII, ultimul Nizam sau conducător al principatului Hyderabad, înainte ca acesta să fie cucerit și anexat la India, în 1948. Hyderabad era, de altfel, cel mai mare dintre principatele care existau înainte de formarea Indiei așa cum o știm astăzi, cu o suprafață de 223.000 de kilometri pătrați.

În timpul "mandatului" său în fruntea principatului, Asaf a fost cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 2 miliarde de dolari, la începutul anilor 1940. În timpurile noastre, asta ar însemna circa 210 miliarde de dolari, ceea ce îl face pe Nizam cel mai bogat om din Asia și al cincilea cel mai bogat din lume din toate timpurile.

În condițiile în care oamenii de afaceri putred de bogați și, mai ales, conducătorii, regii, prinții, pot fi risipitori și nepăsători la problemele celorlalți, Asaf a promovat educația, știința și dezvoltarea principatului. Mai mult, el a alocat 10% din bugetul principatului pentru educație, astfel încât școala primară să fie gratuit și accesibilă tuturor copiilor.


Chiar dacă a fost nevoit să abdice la vârsta de 62 de ani, Asaf a dus în continuare o viață tihnită, până la 80 de ani, împreună cu cele 7 neveste și 42 de concubine ale sale.


Cum este alcătuită lista


Lista cu cei mai bogați oameni din lume este alcătuită de redactorii revistei "Forbes", care calculează averile în funcție de produsul intern brut al țării în care trăia persoana cu pricina. Astfel există pe listă personaje care au trăit cu ceva vreme în urmă și care apar ca fiind mai bogate decât Bill Gates, de pildă. Explicația este că, raportat la fondurile Statelor Unite, șeful Microsoft are o avere infimă față de John Davison Rockefeller.


Totuși, Bill Gates apare și el în topul celor mai bogați oameni din istorie, dar pe locul 20. Destul de puțin, dacă ne gândim că în ultimii ani am auzit tot de "Bill Gates, cel mai bogat om din lume"... O dovadă în plus că faima și averea sunt noțiuni relative și subiective. Iar, la urma urmei, nu contează atât de mult mărimea averii, cât ceea ce posesorul ei face cu ea: o înmulțește, o risipește sau o folosește pentru a ajuta alți oameni, mai puțin norocoși.


AVERI IMPRESIONANTE - Top 10 cei mai bogați oameni din istorie


John Davison Rockefeller (1839–1937; 318,3 miliarde de dolari)
Andrew Carnegie (1835-1919; 298,3 miliarde de dolari)
Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei (1868-1918; 253,5 miliarde de dolari)
William Henry Vanderbilt (1821-1885; 231,6 miliarde de dolari)
Osman Ali Khan, Asaf Jah VII (1886-1967; 210,8 miliarde de dolari)
Andrew W. Mellon (bancher, industriaș, 1855-1937; 188,8 miliarde de dolari)
Henry Ford (industriaș, fondatorul companiei Ford, 1863-1947; 188,1 miliarde de dolari)
Marcus Licinius Crassus (politician și general roman, cca. 115 - 53 î.H.; 169,8 miliarde de dolari)
Caesar Basil II (conducător al Imperiului Roman Bizantin, 958-1025; 169,4 miliarde de dolari)
Cornelius Vanderbilt (industriaș, 1794-1877; 167,4 miliarde de dolari)
* Notă: averile sunt estimate la valoarea pe care ar fi avut-o acum

bogati_carnegie.jpg

Andrew Carnegie (1835-1919; avere actualizată la zi - 298,3 miliarde de dolari)


Sursa : Bihoreanul


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group


Cei mai bogati oameni din istorie : Cultura
Curs valutar:

Alte stiri:


Copyright 2007 Toate drepturile rezervate. TOTALnet Media Group

XML

www.ciucon.ro
e-mail: info@oron.ro

Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti