Știri locale pentru Miercurea Ciuc
MIERCUREA CIUC ONLINE
Miercurea Ciuc și jud. Harghita
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:


Moneda din argint dedicata aniversarii a 200 de ani de la nasterea lui Simion Barnutiu
Vi 22 aug 2008 14:08:01 +0300


Simion Barnutiu
Simion Barnutiu s-a nascut la 21 iulie 1808, in Bocsa, judetul Salaj si a murit in 28 mai 1864, langa Sanmihaiu Almasului, judetul Salaj .

Banca Nationala a Romaniei pune in circulatie o moneda din argint dedicata aniversarii a 200 de ani de la nasterea lui Simion Barnutiu. Valoarea nominala: 10 lei. Aversul monedei reprezinta un fragment din acuarela lui Costache Petrescu „Adunarea Nationala de la Blaj”, peste care se afla inscriptia „Marea Adunare Nationala de la Blaj – mai 1848”; in partea stanga, anul emisiunii – „2008”, scris vertical, iar in partea superioara valoarea nominala; langa chenar, inscriptia in arc de cerc „Romania”, iar in dreapta, stema Romaniei. Reversul monedei prezinta portretul lui Simion Barnutiu; in stanga, inscriptia „Simion Barnutiu” scrisa vertical, dedesubt, inscriptia „200 de ani de la nastere”, iar la dreapta, anii 1808 si 1864. Monedele, dupa cum se arata in circurala BNR publicata in „Monitorul Oficial”, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central. Monedele vor fi prezentate in cutii adecvate, pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR. Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din argint din emisiunea dedicata aniversarii a 200 de ani de la nasterea lui Simion Barnutiu se realizeaza prin sucursalele BNR din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis.

Simion Barnutiu s-a nascut la 21 iulie 1808, in Bocsa, judetul Salaj si a murit in 28 mai 1864, langa Sanmihaiu Almasului, judetul Salaj. Barnutiu, printre multe altele, a fost unul dintre „corifeii” Revolutiei de la 1848 din Transilvania.


Sursa: Magazinsalajean
Curs valutar:

Alte stiri:


Copyright 2007 Toate drepturile rezervate. TOTALnet Media Group

XML

www.ciucon.ro
e-mail: info@oron.ro

Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti