Știri locale pentru Miercurea Ciuc
MIERCUREA CIUC ONLINE
Miercurea Ciuc și jud. Harghita
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:


Scriitorul rus Aleksandr Soljenitin a incetat din viata : Cultura
Ma 05 aug 2008 13:00:21 +0300


Aleksandr Soljenitin
Cultura : Aleksandr Soljenitin a murit

Scriitorul rus Aleksandr Soljenițîn, în vârstă de 89 de ani, o figură importantă a disidenței în URSS și autor al numeroase romane monumentale despre lagărele sovietice, cum ar fi Arhipelagul Gulagului, a decedat în noaptea de duminică spre luni, la domiciliul său din Moscova, relatează AFP.

aleksandr_soljenitin_4.jpg

Aleksandr Soljenitin


Soljenițîn a decedat "ca urmare a unei insuficiențe cardiace acute" duminică, la ora locală 23.45, a declarat fiul său Stepan, citat de agenția Itar-Tass. Scriitorul, bolnav de mai mulți ani, nu apărea decât rar în public.

aleksandr_soljenitin.jpg

Aleksandr SoljenitinSoljenițîn a dezvăluit lumii realitatea din sistemul concentraționar sovietic în lucările sale "O zi din viața lui Ivan Denisovici", "Primul cerc" și "Arhipelagul Gulag". "La sfârșitul vieții mele, pot spera că materialul istoric (...) pe care l-am colectat va intra în conștiințele și memoria compatrioților mei", declara el în 2007, după ce președintele Vladimir Putin i-a acordat prestigiosul Premiu de Stat rus. Noul președinte rus, Dmitri Medvedev, a exprimat condoleanțe familiei scriitorului, a anunțat purtătoarea sa de cuvânt, Natalia Timakova.

biblioteca_din_turn_manastirii_rasca.jpg

Aleksandr SoljenitinPreședintele francez Nicolas Sarkozy a adus, luni, un omagiu lui Aleksandr Soljenițîn, "una din cele mai mari conștiințe ale Rusiei din secolul XX". Născut la 11 decembrie 1918, la Kislovodsk, localitate din Caucaz, Soljenițîn aderă la idealurile revoluționare ale regimului care se năștea în acei ani și studiază matematica. Atrilerist în timpul celui de-al doilea război mondial, el este arestat în 1945 și condamnat la opt ani de închisoare pentru că a criticat competențele de comandant militar ale lui Stalin într-o scrisoare trimisă unui prieten. Eliberat în 1953, el publică în 1962 povestea unui deținut din Gulagul sovietic, "O zi din viața lui Ivan Denisovici", după ce a primit aprobarea noului lider de la Moscova, Nikita Hrușciov. A primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1970, dar în 1974 autoritățile de la Moscova i-au retras cetățenia rusă, expulzându-l din URSS. El a locuit apoi în Germania, Elveția și Statele Unite, înainte de a reveni în Rusia în 1994 după destrămarea Uniunii Sovietice.

solzhenitsyn.jpg

Aleksandr Soljenitin
Sursa : Crisana


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group


Aleksandr Soljenitin
Curs valutar:

Alte stiri:


Copyright 2007 Toate drepturile rezervate. TOTALnet Media Group

XML

www.ciucon.ro
e-mail: info@oron.ro

Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti