Știri locale pentru Miercurea Ciuc
MIERCUREA CIUC ONLINE
Miercurea Ciuc și jud. Harghita
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:


Baile Tusnad, comoara Ardealului: Stiri Harghita
Jo 21 aug 2008 14:27:47 +0300


Baile Tusnad
Stiri Harghita: Baile Tusnad

Apele minerale, captate din surse naturale, gazele vindecătoare, considerate rarități ale naturii chiar și în Europa, lacurile sărate, nămolurile și turbele terapeutice, factorii climatici și plantele medicinale rare îi conferă Tușnadului statutul unei stațiuni balneare de excepție.

Stâncile de origine vulcanică din munții Harghitei se compun din andezite, iar depunerile de calcar au apărut datorită efectelor diferitelor ape minerale. Așa se explică și compoziția diversă a apelor.

Formațiunile vulcanice proprii Tușnadului au avut un rol însemnat în evoluția stațiunii balneare. Emanațiile de acid carbonic, cele peste 48 de izvoare de apă minerală, cu temperaturi cuprinse între 18 și 24 de grade Celsius, pot fi folosite în cure interne și externe.

Cea mai mică stațiune balneoclimaterică din România este renumită pentru peisajele sale unice și pentru izvoarele vindecătoare. Tușnadul a fost locul de care, în urmă cu un secol, era atrasă elita Europei

Împrejurimile Băilor Tușnad adăpostesc cel mai curat lac din lume, singura plantă carnivoră din țară și cea mai mare mofetă de pe glob.

Munții Harghitei și Bodoc adăpostesc Băile Tușnad, cea mai mică stațiune balneară din țară. „Perla Transilvaniei" sau „Mica Elveție" era vestită prin mofetele sale, gaze vindecătoare care străbat crăpăturile pământului.

Din munții de origine vulcanică, prin care numai apele Oltului reușesc să se strecoare, țâșnesc izvoare naturale, care au început să fie exploatate în 1860, iar clima subalpină și peisajele unice întâlnite aici îi destind și îi încântă pe turiștii veniți de la sute sau chiar mii de kilometri depărtare.

Dinspre orașul Sfântu Gheorghe, începând din localitatea Bixad, drumul spre locul în care legenda spune că a fost vindecat prin miracolul apelor un fiu de cioban, se ascunde printre păduri de brazi și duce spre vilele, odinioară cochete, multe dintre ele construite încă din secolul al XIX-lea.

„Roua Cerului” se găsește la Tinovul Mohoș, cel mai sudic punct de vegetație de pe glob
„Roua Cerului” se găsește la Tinovul ...
Monumente ale naturii, dispărute

La 650 de metri altitudine, aerul curat șterge curând orice urmă de oboseală. Băile Tușnad, orășel răsfirat de-o parte și de alta a Oltului, învolburat de crengi uscate și de gunoaie, au fost atestate documentar în limba română în 1861, iar din 1880 începe epoca de aur a acestei stațiuni.

În 1890 este înființat institutul balnear Ștefania, celebru, la vremea aceea, în lumea întreagă, dotat cu piscine acoperite, cu vane de porțelan și cu personal specializat în medicina balneară.

Primul Război Mondial aduce cu sine sfârșitul epocii de aur a stațiunii, dar, datorită renumelui său și calităților binefăcătoare ale izvoarelor curative în 1927, Tușnadul își recapătă faima.

În 1980, odată cu devierea Oltului, au fost distruse multe dintre frumusețile acestor locuri. Formațiunea stâncoasă Likasko, declarată monument al naturii, nu mai există, iar din 1989 au fost lăsate în paragină atât vilele vechi ce adăposteau turiștii, cât și izvoarele termale.

Ape minerale miraculoase

Apa minerală care se îmbuteliază la Tușnad traversează straturi de calcar ce sunt protejate de un strat impermeabil de lavă vulcanică. Procesul natural de filtrare și de îmbogățire cu minerale durează de mii de ani.

Tratarea apei minerale „Tușnad" se rezumă la îndepărtarea conținutului de fier și se face într-o stație ultramodernă.

Apele minerale, captate din surse naturale, gazele mofetice, considerate rarități ale naturii chiar și în Europa, lacurile sărate, nămolurile și turbele terapeutice, factorii climatici și plantele medicinale rare îi conferă Tușnadului statutul unei stațiuni balneare de excepție.

Stâncile de origine vulcanică din munții Harghitei se compun din andezite, iar depunerile de calcar au apărut datorită efectelor diferitelor ape minerale. Așa se explică și compoziția diversă a apelor.

Formațiunile vulcanice proprii Tușnadului au avut un rol însemnat în evoluția stațiunii balneare. Emanațiile de acid carbonic, mofetele, cele peste 48 de izvoare de apă minerală, cu temperaturi cuprinse între 18 - 24 grade Celsius, pot fi folosite în cure interne și externe.

Stânca Șoimilor

Orice turist care ajunge în Tușnad își dorește să cucerească Stânca Șoimilor, care, de la o înălțime de 824 de metri, oferă o priveliște rară asupra întregului defileu al Oltului.

Potecile spre stâncă pornesc din stațiunea Băile Tușnad, sunt marcate pentru turiști cu „triunghi roșu" și duc destul de anevoios spre vârful de andezit, pe care este ridicată o cruce din lemn.

Copiii și bătrânii, deopotrivă, se aventurează pe cărările ce se strecoară printre brazi spre Stânca Șoimilor, care are statut de rezervație naturală.

1.728 de locuitori

- are orașul Tușnad, situat în partea sudică a Depresiunii Ciucului

Singura plantă carnivoră din România

„Roua Cerului" este singura plantă carnivoră din România și înflorește foarte rar la Tinovul Mohoș, în cel mai sudic punct de vegetație de pe glob. „Roua Cerului" se află în acest loc, care este habitatul său natural, de 12.000 de ani și se hrănește cu insecte de 20 de ori mai mari decât ea.

Își ademenește victimele cu tentaculele aflate pe marginea celor două petale, pe care strălucesc picături de sevă otrăvitoare. Le învăluie și apoi le dizolvă până când din ele nu mai rămâne decât scheletul format din chitină. Speciile de plante și de insecte ce trăiesc în Tinovul au primit din partea Uniunii Europene titlul de unicat.

În stațiunea Balvanyos, se află ape minerale cu o radioactivitate ridicată
În stațiunea Balvanyos, se află ape minerale cu o ...
Sfânta Ana, cel mai curat lac din lume

Unic în Europa Centrală, Lacul Sfânta Ana se află la 28 de kilometri de Băile Tușnad și la o altitudine de 946 de metri.

S-a format într-un crater vulcanic stins, care s-a păstrat intact în masivul Puciosu, din munții Ciumatu Mare, locul celei mai recente erupții vulcanice din Carpați, ce a avut loc în urmă cu aproximativ 42.000 de ani.

Asemănător paletei unui pictor, lacul își adună apele numai din precipitații, neavând izvoare. Apa lacului, din lipsa sărurilor minerale, nu este potabilă și este lipsită de oxigen. Legat de Băile Tușnad prin poteci, lacul, declarat rezervație naturală, este ascuns privirilor, misterios și plin de legende.

Specialiștii spun că puritatea apei Lacului Sfânta Ana este apropiată de cea a apei distilate, având cantități infime de minerale. Turiștii care ajung în preajma lacului nu au nevoie de prognozele meteorologilor pentru a afla starea vremii. Ei au la îndemână o metodă empirică, dar exactă, oferită de muntele vulcanic, ce are două fisuri ce prevestesc timpul probabil.

Tinovul Mohoș, rezervație naturală

Dacă emanațiile din fisuri pișcă la nas, e semn că se va porni furtuna, iar dacă acestea nu se simt, drumeții pot fi siguri că vremea va fi frumoasă.

Explicația științifică a fenomenului constă în faptul că în munte are loc încă o activitate postvulcanică, sensibilă la schimbările de presiune atmosferică. Când presiunea scade, gazele din interior urcă la suprafață și
inundă fisurile cu un miros înțepător.

Rezervația naturală Tinovul Mohoș se află în craterul vecin cu cel al Lacului Sfânta Ana și adăpostește specii de plante rare.

În Tinovul Mohoș se găsesc peste 20 de varietăți de mușchi, iar pinul pitic seamănă uimitor cu bonsaiul japonez. Stratul de turbă din Tinov, cu o grosime de peste zece metri, este considerat cel mai gros din Europa și se află într-o continuă creștere.

baile_tusnad_23.jpg


Lacul Sfânta Ana este unic în România și în Europa și este împrejmuit de păduri de conifere
Lacul Sfânta Ana este unic în România și ...
Cea mai mare mofetă din lume

Calitățile terapeutice ale numeroaselor izvoare minerale și ale mofetelor din Balvanyoș, stațiune balneoclimaterică din apropierea Tușnadului, aflată la o altitudine de 950 de metri pe versantul sudic al munților Bodoc, sunt vestite.

Liniștea munților, aerul curat și bogat în ioni negativi fac din Balvanyoș un loc ideal pentru persoanele care suferă de astenie ori vor să scape, cel puțin pentru un timp, de stres. Stațiunea s-a format prin unirea a trei colonii de băi, dintre care cea mai cunoscută este Pucioasa, al cărei nume vine de la mirosul neplăcut pe care îl emană hidrogenul sulfurat.

Despre apele minerale din Băile Tușnad, denumită și „Mica Elveție”, există dovezi scrise încă din secolul al XVIII-lea, care menționează existența unor izvoare cu efecte curativ
Despre apele minerale din Băile Tușnad, denumită ...
Peștera Pucioasa este considerată cea mai mare mofetă naturală din lume. Pereții peșterii sunt acoperiți cu picături care conțin sulf și care se folosesc în afecțiunile oftalmologice. O altă curiozitate a naturii aflată în stațiunea balneoclimaterică Balvanyoș este Buffago, o mlaștină ce se întinde pe un hectar și unde se găsesc izvoare de apă acră și specii de plante rare.


Sursa: Adevarul
Curs valutar:

Alte stiri:


Copyright 2007 Toate drepturile rezervate. TOTALnet Media Group

XML

www.ciucon.ro
e-mail: info@oron.ro

Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti