Știri locale pentru Miercurea Ciuc
MIERCUREA CIUC ONLINE
Miercurea Ciuc și jud. Harghita
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:


Ungaria este patria-soacra pentru maghiarii din Romania, sustine Nemeth Zsolt
Vi 18 iul 2008 14:31:28 +0300


Universitate de Vara de la Baile Tusnad
Stiri Harghita : Presedintele Comisiei de Politica Externa din Parlamentul Ungariei, Nemeth Zsolt, a criticat miercuri, in deschiderea lucrarilor ...

Presedintele Comisiei de Politica Externa din Parlamentul Ungariei, Nemeth Zsolt, a criticat miercuri, in deschiderea lucrarilor Universitatii de Vara de la Baile Tusnad, politica pe care Guvernul de la Budapesta o duce fata de maghiarii din Romania.

Nemeth Zsolt, care este vicepresedintele fractiunii FIDESZ (principalul partid de opozitie din Ungaria - n.r.) din Parlament, le-a spus participantilor ca, "in prezent, Ungaria nu este patria-mama pentru maghiarii din Romania, ci este patria-soacra, fata de care exista neincredere si disensiuni".

El a explicat ca, in ultimii sase ani, in Ungaria s-a instaurat o criza economica si politica ce a dus tara mai aproape de modelele autocrate si oligarhice, decat de cele democratice.

Pornind de la motto-ul din acest an al Universitatii "Tusvanyos", care este "Altfel", politicianul de la Budapesta a spus ca este nevoie de legaturi noi intre Romania si Ungaria, dar si de o unitate in viata politica a maghiarilor din Transilvania.

Nemeth Zsolt si-a exprimat nemultumirea ca Uniunea Democrata Maghiara din Romania nu a acceptat invitatia la dialog si ca reprezentantii conducerii centrale nu vor veni la Universitatea de la Baile Tusnad.

"Nu trebuie sa mai existe niciun fel de speculatii. UDMR nu doreste sa dialogheze cu Tusvanyos si va fi greu sa realizam o unitate, daca nu exista dialog", a spus presedintele Comisiei de Politica Externa din Parlamentul Ungariei.

La randul sau, deputatul UDMR, Toro T. Tibor, a vorbit despre succesele editiilor de pana acum ale Universitatii Tusvanyos, amintind faptul ca atat prezenta in Parlamentul European a episcopului Tokes Laszlo, cat si infiintarea Partidului Civic Maghiar sunt idei care s-au nascut la Baile Tusnad. "Si in ceea ce priveste politica natiunii s-au produs schimbari.

A inceput sa functioneze Consiliul Autonomiei, un for al mai multor organizatii care cerceteaza diferitele forme de autonomie", a mai spus deputatul UDMR.

Acesta a tinut sa sublinieze ca Universitatea de la Tusnad este un spatiu liber, in care oameni liberi isi exprima opiniile, in care se doreste si realizarea unui dialog maghiaro-maghiar, "un loc in care, de-a lungul vremii s-au daramat mai multe ziduri iar zidul tacerii este unul dintre cele mai importante".

La editia din acest an a Universitatii de Vara "Tusvanyos" vor lua parte zeci de politicieni, personalitati ale vietii economice, profesori si specialisti din diverse domenii din tara si strainatate.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Tineretului Maghiar din Romania, Fundatia Pro Minoritate din Budapesta, precum si fundatiile 'Jakabffy Elemer' din Cluj-Napoca, "Partitipatio" din Oradea si "Integratio" din Timisoara.Sursa : News365


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Universitate de Vara de la Baile Tusnad
Curs valutar:

Alte stiri:


Copyright 2007 Toate drepturile rezervate. TOTALnet Media Group

XML

www.ciucon.ro
e-mail: info@oron.ro

Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti