Știri locale pentru Miercurea Ciuc
MIERCUREA CIUC ONLINE
Miercurea Ciuc și jud. Harghita
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:


Oprescu, haiducul lautar : Intern
Ma 10 iun 2008 09:34:07 +0300


Oprescu, haiducul lautar : Intern
Intern : Alegerile pentru Primăria Capitalei au spart monotonia politică a ultimilor ani, în care tot ce se putea vedea pe scena politică ...

Alegerile pentru Primăria Capitalei au spart monotonia politică a ultimilor ani, în care tot ce se putea vedea pe scena politică era o înfruntare a mașinăriilor de partid, iar în cazuri deosebite, puteam vorbi de liderii tip locomotivă, gen Traian Băsescu sau Corneliu Vadim Tudor. Un astfel de lider este și Sorin Oprescu, doar că el nu trage un partid după el, dimpotrivă, fiind o locomotivă care s-a desprins de partidul marfar, pentru a putea merge mai repede.

Mișcarea aceasta a adus și ea voturi, pe lângă charisma și stilul populist, de tip șmechero-glumeț. Sorin Oprescu pare a fi din același aluat cu Traian Băsescu, ceea ce-i conferă șanse mari în bătălia pentru turul doi și, de ce nu, într-o posibilă ascensiune politică pe mai departe. Oprescu joacă, deocamdată, rolul haiducului, de aici și succesul său la popor, care vede mereu în orice sistem un mecanism de opresiune și de nedreptățire a sa. Haiducismul lui Oprescu este, evident, unul de operetă, știm bine că viața haiducului sau a rebelului de tip Che Guevara este una scurtă, atunci când acesta își asumă până la capăt acest rol. Nu e cazul dâmbovițeanului Oprescu, care aduce mai degrabă a haiduc de petrecere. Rebeliunea sa e mai mult o caterincă la adresa sistemului. De fapt, singurul mod în care pot românii să sfideze sistemul e acela de-a face mișto și de-a le zice pe bune prin tot felul de show-uri de televiziune. Chiar dacă va ajunge primar, pentru a-și conserva puterea sau pentru a și-o amplifica, doctorul rebel va trebui să se întoarcă la sistemul ticăloșit, din care, de fapt, n-a plecat niciodată. Sau, dacă a plecat, a plecat pentru o scurtă vacanță, pe care până și un sistem ticăloșit o mai îngăduie uneori, pentru că știe el de ce. Ca și Che Guevara și miticul rebel Oprescu este medic de meserie, în rest nicio asemănare. E și normal pe undeva, un revoluționar serios ca Guevara, ar fi fost desființat în mai puțin de-o săptămână de glumeții audiovizualului de pe la noi. În România, n-ai șanse să te impui ca personaj serios, indiferent că ești un om de sistem sau că ești un revoluționar. Soluția e să joci tot felul de comedii, pentru că la asta românii sunt hipersensibili. După comedia lui Băsescu din 2004, iată că tiparul acesta, al unui Mitică demagog, care după o baie de mulțime și-o bere băută cu poporul se simte un fel de Țepeș de Obor, se încetățenește ca fiind cheia potrivită pentru a deschide seifurile puterii. În ceea ce privește susținerea pe care i-o oferă PSD acum lui Oprescu, majoritatea analiștilor consideră că asta ar putea să dăuneze independenței sale clamate. E posibil să fie așa, dar atunci Sorin Oprescu, cel care și-a început campania electorală luptându-se cu PSD și câștigând voturi bune din această luptă, de ce nu refuză acum sprijinul partidului din care a plecat? Dacă ar fi un independent autentic, Sorin Oprescu ar lupta până la capăt împotriva tuturor, mai ales împotriva celor care au vrut să-i boicoteze candidatura.

Una peste alta, extrapolând la nivel de țară, rezultatele acestor alegeri au confirmat previziunile privind ineficiența votului uninominal, bun doar ca demagogie electorală, iar baroniada, de orice culoare ar fi ea, a demonstrat că orice încercare de reformare a clasei politice nu va merge niciodată până la rădăcina acesteia. Explicația este una simplă: cei care mimează reforma clasei politice reprezintă ei înșiși rădăcina mafiotă a sistemului politico-economic.


Sursa : Crisana
Curs valutar:

Alte stiri:


Copyright 2007 Toate drepturile rezervate. TOTALnet Media Group

XML

www.ciucon.ro
e-mail: info@oron.ro

Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti