Știri locale pentru Miercurea Ciuc
MIERCUREA CIUC ONLINE
Miercurea Ciuc și jud. Harghita
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:


Pro si Contra: E-book vs. cartea tiparita
Lu 19 iul 2010 13:15:28 +0300


E-book
Intr-o lume in care mijloacele tehnologice au inlocuit aproape in intregime scrisul de mana sau in care ziarele electronice ...

Intr-o lume in care mijloacele tehnologice au inlocuit aproape in intregime scrisul de mana sau in care ziarele electronice, online, preseaza pe umerii presei imprimate pe hartie, se ridica si intrebarea, tot mai des formulata in cadrul dezbaterilor actuale, daca industria cartii tiparite va supravietui in fata paginilor stocate pe dispozitive electronice de genul iPad sau Kindle. Astazi va invitam si pe voi sa raspundeti la aceasta intrebare, ghidati si de argumentele invitatilor nostri.


Atat asa-numitele „e-book-uri”, cartile in format electronic, cat si volumele tiparite pe hartie pot fi rasfoite cu buricele degetelor. Ambele sunt redactate intr-un procesor de text instalat pe computer, iar la prima vedere, singura diferenta dintre ele o constituie suportul de stocare. Lucrurile nu sunt insa atat de simple, dovada fiind studiile din ce in ce mai numeroase ce incearca sa traseze avantaje si dezavantaje intre cele doua formate de carte, dincolo de impersonalitatea imaculata a paginilor stocate virtual si de stimulii tactili si afectivi asociati paginilor „in carne si oase”, scorojite cu timpul.
Putem trece in revista cateva pro-uri si contra-uri din ambele tabere, pe care le-am preluat de aici. Astfel, in ceea ce priveste traditionalele carti tiparite, acestea sunt usor de obtinut (librariile fiind amplasate peste tot), sunt portabile, nu deranjeaza atat de mult ochii si sunt si ieftine. In plus, nu necesita energie electrica pentru a functiona. Pe de alta parte, insa, pot deveni greoaie cand cari cu tine doua sau trei bucati, au nevoie de o sursa de lumina pentru a fi citite, iar daca iti scrii notite pe ele poti fi sigur ca acestea nu vor disparea niciodata (chiar si urmele de creion raman vizibile).
Cat priveste e-book-urile, sunt usor de citit – majoritatea e-reader-elor ofera functii de zoom sau de redimensionare a literelor –, sunt portabile si poti cara cu tine mai multe deodata, se spune ca sunt mai eco-friendly pentru ca nu e nevoie sa omori copaci in procesul de productie, le poti impanzi cu notite care nu sunt permanente, iar conditiile de lumina sunt irelevante. Problema e ca necesita un dispozitiv de stocare de cateva sute de dolari si energie electrica, obosesc mai mult ochii si sunt mai voluminoase decat cartile „traditionale”, plus ca se pot confrunta si cu defectiuni de software.
Dincolo de aceste avantaje si dezavantaje prezentate fugar, exista si argumente de natura etica si comerciala. Dar mai bine sa-i lasam pe invitatii nostri sa patrunda in miezul problemei, iar pe voi va invitam sa votati in cadrul sondajului din partea de jos a paginii.


Sursa: Hotnews.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor
Curs valutar:

Alte stiri:


Copyright 2007 Toate drepturile rezervate. TOTALnet Media Group

XML

www.ciucon.ro
e-mail: info@oron.ro

Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti